ÍGY VÁLTOZOTT A MEGELŐLEGEZETT CSOK IGÉNYLÉS FELTÉTELE

CSOK meglévő és vállalt gyermekek után egyaránt igényelhető. Függetlenül attól, hogy meglévő vagy vállalt gyermek után történik az igénylés, a jogosultsági feltételekben csupán két különbség van. Az egyik, hogy amennyiben vállalt gyermek után kérjük a támogatást, feltétel a házastársi kapcsolat fennállása. A másik előírás pedig az újbóli CSOK igényléssel függ össze. Ennek részleteit mutatjuk be most!

CSOK igénylés ugyanazon gyermek után

A CSOK – ideértve az egyéb vissza nem térítendő lakáscélú támogatásokat: szocpol, félszocpol, LÉK, stb. – ugyanazon gyermek után egy alkalommal igényelhető.

CSOK különbözet igénybevételére azonban akkor is van lehetőség, ha az igénylők korábban kaptak már lakáscélú támogatást. Ez esetben két lehetőség közül a számukra kedvezőbbet választhatják. Vagy a korábban folyósított támogatással csökkentett CSOK igényelhető, vagy az újabb igénylés során a CSOK-ot csak azon gyermek után kérik, aki után még nem kaptak ilyen jellegű támogatást, s így a korábbi összeget nem kell levonni.

Amennyiben az igénylők 2011. december 31-et követően kaptak gyermekek utáni vissza nem térítendő támogatást vagy megelőlegező kölcsönt, amit az újabb CSOK igénylés előtt vissza is fizetnek, akkor azzal az összeggel sem kell csökkenteni a felvehető CSOK összegét.

A fenti CSOK szabályok jelenleg is érvényesek. A változás az alábbi rendelkezésben volt.

Megelőlegezett CSOK igénylés korábbi szabálya

A CSOK rendelet módosítását megelőzően vállalt gyermek után ugyanazon igénylők csak abban az esetben kaphattak CSOK-ot, ha a korábbi gyermekvállalásuk már teljesült.

Ez a rendelkezést azonban 2021. április 21-vel hatályon kívül helyezték, így már nem kell alkalmazni.

Megelőlegezett CSOK igénylés hatályos szabálya

Most már tehát megelőlegezett CSOK igénylés esetén nem kell figyelni a korábbi gyermekvállalás teljesítésére. Ez azt is jelenti, hogy a jövőben a megelőlegezett CSOK önkéntes visszafizetése nem képezi akadályát az azt követő megelőlegező CSOK igénylésének.

Mit is jelent a fenti változás a gyakorlatban?

Példánkban a kétgyermekes család 2019-ben CSOK-ot vett igénybe 2 meglévő és 1 vállalt gyermek után. A vállalt gyermek még nem született meg. A család azonban újépítésű lakást vásárolna, amihez szeretnék igénye venni a 10M Ft összegű CSOK-ot ugyancsak a 2 meglévő és 1 vállalt gyermek után. A 2019-ban kapott 2,2M Ft CSOK-ot önkéntesen visszafizetik.

Míg a korábbi rendelkezések alapján önkéntes visszafizetést követően is csupán a 2 meglévő gyermekük után tudták volna igényelni a CSOK-ot az új lakásvásárláshoz 2,6M Ft összegben, addig a hatályos kormányrendelet értelmében vállalt gyermek után is jogosultak a támogatást igényelni akkor is, ha a korábbi gyermekvállalásuk nem teljesült.

Személyre szabott CSOK tájékoztatás!

A CSOK igénylés további jogosultsági feltételekről részletes tájékoztatás IDE kattintva olvasható. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkatIrodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést is!

https://hitelnet.hu/tamogatasok/igy-valtozott-a-megelolegezett-csok-igen...